Domácí sýry handmade!

Sýry ze Statku

11 položek celkem
Bochan, min. 150g
Bochan, min. 150g
Skladem (>5 ks)
182 Kč

Uzrálej sýr z kravskýho mlíka (4 a více měsíců). Několikaměsíční povaleč, kterýmu se k vám fakt...

978
Bochánek, min. 150g
Bochánek, min. 150g
Skladem (>5 ks)
140 Kč

Kravský uzrálý sýr (2-3 měsíce). Sýrovej koláč, mladší brácha Bochana, sedí vedle sebe v lavici.

993
Čerstvej Statkář 235-265g
145 Kč

Čistej. Přirozenej. Surovej. Vrže mezi zubama. Není co dodat.  

351
Čerstvej Statkář mix 235-265g
150 Kč

Ochutnávkový čerstvák z kravskýho mlíka v patchworkovém podání.

987
Mozzarella - tradiční ruční výroba, min. 150g
150 Kč

Naše motto: Mozzarella, která má chuť! Fakt poctivě ručně pařená dobrota, za kterou by kdejakej...

358
Mozzarella s oregánem, min. 150g
150 Kč

Naš profláklý vejlupek mozzarellové kuličky vytuněný ručně sbíraným oregánem ze slunné Kréty....

972
Mozzarella se sušenými rajčaty, min. 150g
150 Kč

Máme oregánovou, tak proč nezkusit další talošskou národní pecku. Prostě je nám to pořád málo,...

975
Popelka, min. 120g
Popelka, min. 120g
Skladem (>5 ks)
135 Kč

Přebírání hrachu a třídění čočky od ní nečekejte! Tahle Popelka už svůj pantofel už našla a...

354
Syrovátkový sýr, min. 120g
135 Kč

Syrovátka hladí na těle i na duši. Tak ten sýr musí být prostě bombovej. To jsme si řekly a co...

353
Šmodrpach 120g
Šmodrpach 120g
Skladem (>5 ks)
89 Kč

Nahej, surovej Statkář. Vkusně okořeněnej, žádný pseudogrilovací přísady. Jen a pouze ON, olej,...

359
Zraják 150g
Zraják 150g
Skladem (>5 ks)
79 Kč

Smrdí, smrdí, toto smrdí! Anička vyrábí, Zúza zdrhá, páč to není pro žádný víly ani princezny...

984

Naše sýry jsou prostě super. Žádný parenice, žádný korbáčky. A hned vám řekneme proč. Tyto sýry sice umíme vyrobit, ale zároveň to tady dělá kde kdo. Jelikož je naše Anička v přímým spojení s Talošama, ( s velkým podezřením je aj trochu šmrnclá), chtěli jsme do těch oštěpků přinést vítr. Parádní na Itálii je, že, co se kuchyně, týče, jsou fajnovky a jen tak něco by do papule nestrčili. Taloška má dvacet jedna regionů. Každej region má snad sto dvacet jedna vlastních receptů. To už je pořádnej nářez! A hlavně se s tím necrcají. Nechávají sýry odkapat, pak jim je v jeskyni hlídají netopýři, aby uzrály. Vůbec je netankuje, že to neleží na nerezu. A zatím jsme neslyšeli o nikom, kdo by to nepřežil. Dost často nepasterizujou. A pořád jsou fresh. 

Nemáme jeskyni s netopýrama, (to nám neprošlo), tak na to jdeme jinak. Hlavní důraz klademe na živý mlíko. Bez umrtvení. Nepasterizujeme. Teda záleží na druhu sýra, občas je to potřeba. Ale to není na škodu, protože pasterizujeme tak málo (je to chvilka na 65°C), že to mlíko ani nepozná a vesele si řádí dál.  A to je neskutečná švanda, páč, někdy vám udělá takovou paseku, že z toho vznikne úplně jinej sýr, než bychom čekali. No občas se fakt popadáme za břicho. Ale jedeme dál. 

Jsme z Jinačovic, a fakt nás baví, že jsou naše sýry jinačí. Nic jinýho nám ani nezbývá. Tak si ráno uvařte meltu, zakousněte chleba a náš čerstvej sýr, nebo si rovnou otevřete geniální víno z Dobšic a k tomu naše uzrálý Bochany.